吃了吗 (Chī le ma) Oletko syönyt?

Have you tasted any taiwanese food? What taiwanese food have you tasted? What is your favourite food here? Have you tried stinky tofu??

Siinäpä ne asiat mitä miulta Taiwanissa on kaikkein eniten kysytty. Nää ihmiset rakastaa ruokaa. Jo ennen Taiwaniin tuloa olin kuullut, että Taiwanilainen ruoka on todella hyvää ja erityisesti Tainanissa on maan parhaat ruuat. Ihmisten rakkaus ruokaan näkyy ihan siinä, että tavatessa kuulumisten ja kenties tervehdystenkin sijaan kysytään ensimmäiseksi "ootko syönyt?". Jos kaveri ei ole syönyt (ja vaikka olisikin) niin seuraavaksi suunnataan syömään.

kouluruoka

Ruoka on halpaa ja sitä myös saa kaikkialta. Ulkona syöminen maksaa pari kolme euroa. Ruokapaikkoja, kahviloita ja leipomoita tuntuu olevan kadut pullollaan. Melkein kaikenlaista ruokaa löytyy, mitä vain osaa haluta (kunhan et vaan halua mitään suomalaista). Koko maa on miinoitettu 7/11 myymälöillä (vähän niinkuin R-kioski, mutta niin paljon parempi, ettei oikeasti voi edes verrata). 7/11:stä voit ostaa nuudelit tai valmisruuat, lämmittää ruuan/valmistaa nuudelit ja syödä pöydän ääressä. Huippu kätevää (en tosin itse ole kokeillut). Lisäksi nämä 7/11 myymälät on auki ympäri vuorokauden, joka tarkoittaa sitä, että ruokaa on aina saatavilla. Myös katuruokaa on runsaasti saatavilla, etenkin nightmarketeissa, joita on muutaman kerran viikossa.

No minkälaista se ruoka sitten on? Makeaa ainakin. Jos olen oikein ymmärtänyt niin ruuan makeus johtuu alueella olleista/olevista sokeritehtaista (tai jotain sinnepäin). Ruoka ei siis koko maassa ole makeaa, ainoastaan saaren tällä kulmalla. Joka tapauksessa ruoka on ollut hyvää, kuten luvattiinkin. Arkipäivisin mie syön lounaan töissä, eli siis paikallista kouluruokaa. Päivällisen saan centerillä (talossa, jossa asun). Kummassakin ruuat ovat hyvää perusruokaa.

fruit carving classin pomelo ja erilaisia moon cakeja ja niiden tekoa

Kaikenlaisia herkkuja, juomia ja naposteltaviakin on tullut maistettua, kiitos siitä koulun oppilaille. Etenkin moonfestival viikolla sain lähes joka päivä leivonnaisia ja muita herkkuja. Moon festival on kiinalaisessa kalenterissa oleva keskisyksyn juhla, joka on yksi tärkeimmistä perinteistä. Käytännössä moon festival tarkoittaa yhtä ylimääräistä vapaapäivää, barbecueta ja kasoittain moon cakeja. Myös pomelot kuuluvat moon festivaaliin, lähinnä varmaan siksi, että hedelmä sattuu olemaan sesongissa juhlan aikaan.

Omia lemppareitani tähän mennessä on olleet egg cake (kananmunan mallinen makea leivonnainen), sipuli pannukakku ja bubble tea (maitopohjainen tee, jossa on tapioka kuplia/kuulia seassa). Bubble tea on yksi taiwanin suosituimpia juomia ja onnekseni myös mie tykkään sen mausta, sillä sitä mie olen saanut pyytämättä jo niin monta kertaa, etten ole jaksanut laskea. Asia josta myös pidän on se, että kaikki juomat voit valita kylmänä tai kuumana. Itse kun en välitä niinkään lämpimistä juomista, olen ollut super tyytyväinen täällä siihen, että esimerkiksi kaakaon voi tilata kylmänä. :)

egg cake ja bubble tea

Miulle ruoka ei ole mikään suuri intohimo elämässä, vaikka onhan se hyvää ja syöminen kivaa. En kuitenkaan pistäisi pahakseni, jos ruoka-aiheisten kysymysten määrä täällä laskisi. Etenkin kun en tiedä juurikaan maistamieni ruokien nimiä, joten välillä on vähän vaikea selittää mitä olen syönyt ja mistä tykkään. Ensimmäiset kolme viikkoa kerroin suosikkiruokani Taiwanissa olevan dumplings, ihan vaan koska se oli ainut ruoka, jonka nimen tiesin (ja sattui myös olemaan hyvää).


P.s. Stinky tofu on tofua, josta nimensä mukaisesti lähtee varsin epämiellyttävä haju. Maku ei vastaa hajua, mutta ei se nyt omia makuhermoja erityisemmin hivellyt. Stinky tofu on vähän niinkuin Taiwanin salmiakki. Paikalliset tykkää ja pitävät myös huolen, ettei ulkomaalaiset missaa tätä makuelämystä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lomailua Etelä-Koreassa ja itä-Taiwanissa

Kuulumisia

Miksi vapaaehtoistyöhön, miksi Taiwan?