Pieniä ja suuria eroja

Kenellekkään ei varmaan tule yllätyksenä, että Suomen ja Taiwanin välillä on paljon eroja. Osa näistä eroista on pienempiä ja osa suurempia. Tässä joitakin näistä eroista:

1. Suuret ensin, pienet perässä
Tämä koskee niin päivämäärien ja nimien kirjoittamista kuin liikennettäkin. Täällä päivämäärien kirjoittaminen aloitetaan vuodesta, jonka jälkeen tulee kuukausi ja viimeisenä päivä (2018 年 10 月 31 日).
Nimissä sukunimi kirjoitetaan ja sanotaan aina ennen kutsumanimeä. Esimerkiksi miun kiinalainen nimi on Lan Li-Xin, jossa Lan on sukunimi ja Li-Xin kutsumanimi.
Mitä tulee liikenteeseen, kävelijä väistäköön kaikkia, skootterit (joita on paljon) väistää autoja, ja niin edelleen. Tästä miun oppilaat halusi miuta erityisesti muistuttaa ensimmäisinä viikkoina, etten vaan tulisi kävelleeksi kenenkään alle.


2. Vuosi
Taiwanissa eletään nyt vuotta 107年. Joissain yhteyksissä näkee myös 2018 luvulla kirjoitettuja päivämääriä, mutta tuo 107 on näyttäisi olevan yleisempi tapa. Tämä johtuu ymmärtääkseni siitä, että republic of China (Taiwan) perustettiin 107 vuotta sitten, joten kalenterivuosien laskeminen päätettiin aloittaa siitä.

vesiautomaatti
2. Juomavesi
Hanavettä Taiwanissa ei voi juoda. Ennen Taiwaniin tuloa mie ajattelin, että tämä voi koitua haasteeksi kun on tottunut siihen, että hanavettä voi käyttää mihin tahansa. Ongelmaa ei kuitenkaan ole ollut, sillä useimmissa paikoissa on vesiautomaatteja, joista saat juomakelpoista kylmää, lämmintä tai kiehuvaa vettä.

3. Vessat
Monessa paikassa on ihan "normaaleja" vessoja, mutta etenkin julkisissa rakennuksissa vessat ovat kyykkyversioita. Yleisiin vessoihin (aivan sama onko lattia vai pytty versio) ei myöskään saa heittää vessapaperia, vaan paperi laitetaan aina roskakoriin. Paikalliset suosittelivat myös varmistamaan voiko kodeissa oleviin vessoihin laittaa paperia vai ei, sillä kaikissa vessoissa ei yksinkertaisesti huuhteluteho tunnu riittävän. Myös vessapaperi poikkeaa suomalaisesta, sillä rullan sijaan täällä käytetään "tissue"-paperia, joka muistuttaa ehkä hieman nenäliinaa.


4. Rakennukset
Arkkitehtuuri on melko erilaista länsimaihin nähden. Rakennukset on korkeita ja kapeita. Talossa jossa mie asun huoneet on vähän niinkuin jonossa, eli jos haluat taaimmaiseen huoneeseen on kuljettava toisen huoneen läpi. Kaikki rakennukset ei tietenkään ole tämmöisiä, enkä mie kauheen monessa normaalissa kodissa ole käynyt, mutta lähes joka paikassa voi todeta tilaratkaisujen olevan vähän erityyppisiä mitä Suomessa.

5. Ruoan hinta
Tästä olen maininnut jo aiemminkin, mutta ruoka on tosiaan halpaa. 100 taiwanin dollarilla (2,70€) saa helposti vatsan täyteen, ja vieläpä ihan hyvää ruokaa.  (tätä tulee ikävä Suomessa 😅 )

6. Koulu
Kouluun liittyy niin paljon eroja, että siitä voisi tehdä omankin postauksen, mutta tiivistän nyt tähän. Täällä oppilaat käyttävät koulupukuja. Kouluruoka maksaa, ja se syödään luokissa (oppilaat hakevat ruokalaatikot luokkiin aina ruokatunnin alussa, ja vievät pois ruokailun jälkeen). Lounaan jälkeen on aika nukkua päiväunet, ja tämä on ilmeisesti pakollista (keskipäivän aikaan on hyvin normaalia nähdä ihmisiä nukkumassa työpaikoillaankin).
Koulupäivät on huomattavasti pidempiä. Koulupäivät saattaa alkaa jo seitsemältä ja loppua vasta viideltä. Ja koska eihän se vielä riitä, useimmat menevät koulun jälkeen cram schooliin, jossa opiskellaan vielä lisää. Cram schoolissa ollaan iltaan asti, eli vapaa-aikaa ei täällä juuri tunneta. Myös viikonloppuisin saattaa olla joitain cram school tunteja tai koulun klubi aktiviteetteja.

7. Pistorasiat
Tietysti ne on erilaisia, mutta se että miksi niitä pitää olla kahdenlaisia on asia jota en ihan ymmärrä.
Itse olin Suomesta ostanut kaksi adapteria matkaan, ettei olisi tarvinnut täältä lähtä etsimään heti ensi alkuun. Kumpikin ostamani adapteri oli tuollaisia missä on kolme tököä, ja niinhän siinä sitten kävi, ettei ensimmäisessä hostellissa ollut tuollaiselle adapterille sijaa (eikä myöskään nykyisessä kodissa). Tuollaisia kolmen tökön mentäviä pistorasioitakin on, mutta kahden mentävät on yleisempiä (kaksi tököllinen adapteri käy kaikkiin pistorasioihin, kolme tököllinen ei). Enkä siis edelleenkään ymmärrä miksi on täällä elämää haluttu hankaloittaa kahdenlaisilla pistorasioilla.

Kaupoista onneksi löytyi oikeassa kuvassa näkyviä välikappaleita,
ettei miun Suomesta ostamat adpaterit ihan hukkaan menneet.

8. Ostoskuitit
Täällä pidetään outona jos et halua kuittia mukaan kaupasta. Lähes kaikkien kauppojen kuiteissa on arvontanumero, jolla voi osallistua lottoon. Uudet voittonumerot julkaistaan joka toinen kuukausi. Jos et kuitenkaan jostain syystä halua lotota, monissa kaupoissa ja paikoissa on myös kuittilaatikoita, joihin voi halutessaan jättää kuittinsa, jolloin mahdolliset voitot menevät jonkinlaiseen hyväntekeväisyyteen (näin ainakin oletan).

9. Kierrätys
Roskien vienti Taiwanissa on vähän erilainen juttu mitä Suomessa. Roska-auto ajaa useita kertoja viikossa, ja ihmiset käy itse kadulla heittämässä roskat ohi ajavaan roska-autoon. Roska-autoja tulee kaksi peräkkäin, joista toinen on yleiselle roskalle ja toinen kierrätysroskalle. Autot ilmoittavat tulostaan jäätelöauto-henkisesti musiikkia soittamalla.
Siitä miten täällä esimerkiksi lasi, metalli ja bio kierrätetään en osaa sanoa. Roska-astioita on ainoastaan kahdenlaisia; kierrätys ja ei kierrätettävä. En kuitenkaan tiedä voiko metallia tai lasia laittaa kierrätys astiaan, vai onko se vain muoveille ja kartongeille. Bio-jätettä ei näytetä kierrättävän täällä lainkaan, vaan ne menee yleiseen roskiin. Ehkä tässäkin on perhekohtaisia eroja.

Eroja on toki kasapäin enemmänkin, mutta tässä nyt joitain eroja mitkä ovat itseä enemmän tai vähemmän ihmetyttäneet. Luultavasti osa ainakin on uusia juttuja muillekkin ja toivottavasti näistä on myös jotain hyötyä heille jotka aikoo mahdollisesti Taiwaniin matkustaa 😊😊😊

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lomailua Etelä-Koreassa ja itä-Taiwanissa

Kuulumisia

Kulkeneen ajan tapahtumia